Projekti

Promet

Problem s kojim se Zaprešić najduže borio su prometne gužve kroz centar grada. Ali izgradnjom novih prometnica, centar grada će u skoro vrijeme postati zona mirnog prometa.

Radovi na izgradnji Južne obilaznice napreduju po planu, a u sklopu tog projekta uređene su Kolodvorska ulica, Jurmanova ulica, a radovi traju i u Starčevićevoj ulici.

Izgradnjom novog dijela Krušlinove ulice spojili smo Ulicu Drage Švajcara s Ulicom Ante Starčevića i povećali broj parkirnih mjesta u centru grada, a rekonstrukciju je doživjela i Županijska cesta Novi dvori-Jablanovec, dionica od West Gate-a do Jablanovca. Izgrađen je produžetak Vukotinovićeve ulice gdje je napravljen prvi zaprešićki park za pse, nova gradska šetnica, a uredit će se i odbojkaški tereni.

Ono što je još pred nama je nastavak izgradnje ceste do Jablanovca, kao i izgradnja novog izlaza s autoceste Zagreb – Macelj neposredno kod West Gate-a,  u vrijednosti od 35 milijuna kuna, a što je vrlo važno za daljnji razvoj gospodarske zone, a ujedno će građanima Zaprešića omogućiti brži pristup autocesti.

U planu je i izgradnja željezničko–autobusnog terminala na lokaciji glavnog željezničkog kolodvora u Zaprešiću – projekt uključuje preseljenje terminala za autobuse i modernizaciju željezničke pruge Zaprešić – Zabok. Već na proljeće očekujemo početak radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge. To je preduvjet za uvođenje integriranog javnog prijevoza  sa zajedničkom prijevoznom kartom za vlak i autobus.

Komunalna infrastruktura

Razvoj grada obilježilo je posljednjih godina ubrzano podizanje novih stambenih naselja i gradnja komunalne infrastrukture. Kilometri novih plinovoda, vodovoda i odvodnje ispod naših ulica, nova i uređena javna rasvjeta, ceste, nogostupi, šetnice, trgovi, dječja igrališta i društveni domovi podigli su kvalitetu života u našem gradu. Uređeno je dječje igralište kod Dječjeg vrtića Vrtuljak, na Trgu mladosti i kod društvenog doma u Jablanovcu.

Uz sve ono što se radi u urbanom dijelu grada, s jednakom pažnjom brinemo o potrebama stanovnika u ruralnom dijelu. Upravo projektiramo modernu zgradu novog društvenog doma u Jablanovcu koja će objediniti sve javne potrebe naselja (vrtić, zdravstvo i vrijedne jablanovečke udruge).

Komunalna djelatnost

Naše Komunalno poduzeće i tvrtka Vodoopskrba i odvodnja odlično odrađuju svoj posao. U proljeće 2016. godine preselili su na novu lokaciju koju ćemo kasnije zajedno posjetiti. Hrvatske vode podržale su financijski izgradnju našeg pročistača, pa je tako građane u ovoj godini smanjena cijena vodnih usluga.

Najvažniji projekt komunalne infrastrukture je zaštita voda.  Za dugo najavljivanu kanalizaciju u prigradskim naseljima izdane su građevinske dozvole, dovršava se tehnička i projektna dokumentacija, rješavaju se imovinski odnosi i pred nama je skora prijava na fondove EU, odobrenje projekta i početak gradnje vrijedne čak 40 mil. eura. U ovom projektu planirana je i daljnja izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Odgoj i obrazovanje

Zaprešić je danas najobrazovaniji grad Zagrebačke županije, s najvišim udjelom stanovnika koji imaju visoku stručnu spremu. To je rezultat dobro ustrojenog sustava od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja.

Predškolski odgoj

Grad je kontinuirano povećavao kapacitete dječjih vrtića i time omogućio da gradski dječji vrtići upisuju svu djecu koja imaju prebivalište u Zaprešiću, oba roditelja zaposlena i (do 1. rujna) navršenih godinu dana života.

Osnovnoškolsko obrazovanje

Ostvarena su značajna ulaganja u objekte osnovnih škola. Izgrađen je novi heksagon OŠ Ljudevita Gaja, uređena je Područna škola Jablanovec, a u izgradnju je krenula i OŠ Kupljenovo. Ove školske godine smo za sve osnovnoškolce osigurali besplatne udžbenike, kao i pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju za što smo dobili i sredstva Europskog socijalnog fonda.

Srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje

Naša Srednja škola danas je jedna od najboljih u RH, a Veleučilišta Baltazar danas ima gotovo 3000 studenata.  Grad pridonosi razvoju odgoja obrazovanja i dodjelom stipendija, subvencioniranjem prijevoza učenika i studenata te drugim potporama.

U naše škole ulažemo velika sredstva, ali odluka je ove političke vlasti od samih početaka bila djeci osigurati što bolje uvjete školovanja u svom gradu.

Za pohvaliti su aktivnosti našeg Centra za mladež i Zajednice tehničke kulture koji okupljaju velik broj djece i mladih koji ostvaruju zapažene rezultate u zemlji i svijetu.

Socijalna skrb

Grad je izgradio kvalitetan socijalni program koji godinama pomaže građanima u teškim životnim trenucima. Pored toga, subvencioniramo roditelje novorođenčadi i javni prijevoz te vodimo brigu o osobama s posebnim potrebama. Nismo zaboravili ni umirovljenike koji danas u Klubu imaju mogućnost za druženje, edukaciju, zabavu i rekreaciju, a za Božić svim umirovljenicima osiguravamo i jednokratnu potporu kojom im želimo uljepšati blagdane.

U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić otvorena je socijalna trgovina, s ciljem pružanja stalne te što kvalitetnije pomoći (u prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama) socijalno ugroženim građanima.

Sustav zaštite i spašavanja

U području sustava zaštite i spašavanja važno je istaknuti da se Javna vatrogasna postrojba prošle godine preselila na novu lokaciju u Ulicu Zelengaj, a preseljenje čeka i DVD Zaprešić za koji je uređena zgrada u Fistrićevoj ulici.

Stanje sigurnosti

Suradnjom MUP-a i Grada od ove godine naše su prometnice sigurnije jer se na njima nalaze kamere za nadzor brzine vozila. Prometna sigurnost u gradu povećana je novim prometnim rješenjima koja uključuju proširenje raskrižja i ulica te osiguranje većeg broja parkirnih mjesta. Planira se i izgradnja kružnog toka na Velikom vrhu.

Poljoprivreda

Grad sustavno potiče razvoj poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Subvencioniramo poljoprivrednu proizvodnju te dajemo potpore poljoprivrednim manifestacijama i udrugama. Zahvaljujući zaprešićkim vinarima, naš grad polako napreduje na listi cijenjenih vinorodnih krajeva.

Gospodarstvo

Značajno mjesto u gospodarstvu zauzimaju poduzetnici, mala i srednja poduzeća, o čemu svjedoči međunarodni sajam gospodarstva koji se već 18 godina održava u Zaprešiću, a pod pokroviteljstvom Grada.

Subvencioniramo kamate na poduzetničke kredite te dajemo potpore gospodarskim udrugama i manifestacijama. Prostorno-planskom dokumentacijom i izgradnjom komunalne infrastrukture stvaramo  pretpostavke za razvoj postojećih i dolazak novih gospodarstvenika, a time i za otvaranje novih radnih mjesta.

Svakako treba napomenuti da je Zaprešić itekako poželjno mjesto za investitore, pa se tako na zaprešićkoj adresi nalaze tvrtke poput Zagrebačke pivovare i Intercarsa, otvoren je Lidl, a nova ulaganja očekujemo u zonu Shopping City Zagreba.

Sport

Ulaganjima u sportske objekte i programe djeca našeg grada dobila su uvjete da rastu zdravo, da razvijaju svoje interese i vještine te postanu kvalitetni i odgovorni građani našeg društva. Prošle su godine izgrađeni pomoćni tereni NK Inter Zaprešić, a u izgradnju je krenula i nova kuglana u kojoj će se 2018. godine održati svjetski kup u kuglanju.

Turizam

Turistička vrijednost Zaprešića sve je veća zahvaljujući brojnim aktivnostima Turističke zajednice, ali i visokom stupnju uređenosti javnih površina, bogatoj kulturnoj baštini i sve većem broju atraktivnih manifestacija poput Zime i Ljeta na našem glavnom gradskom trgu.

Uređujemo rekreativno – turističku zonu Zajarki, a svojevrsni preporod doživjet će i naši trgovi: Trg mladosti je već uređen, radovi traju na Trg dr. Franje Tuđmana, a uređivat će se i Trg Ivana Pavla II. (prostor uz Crkvu sv. Ivana Krstitelja). Zaprešić posjećuje sve veći broj gostiju, stoga nam sada predstoji da na našem glavnom gradskom trgu potaknemo izgradnju hotela.

Posebno se veselimo projektu „Novo lice starog centra“. Svi preduvjeti su preseljenjem vatrogasaca i komunalaca iz centra grada ostvareni, a projekt nove stambeno-poslovne zone je već izrađen.

Kultura

 Kultura se temelji na postojećoj kulturnoj baštini i jedna je od glavnih odrednica razvoja grada.

Muzej Matija Skurjeni ugošćuje sve eminentnije umjetnike, Pučko otvoreno učilište nudi razne programe za djecu i odrasle, a sjajne rezultate ostvaruje i Kazalište za djecu i mlade koje danas ima veliki broj polaznika. Knjižnica Ante Kovačića je pretvorena u svojevrsni gradski dnevni boravak, jer uz posudbu knjiga, pruža niz drugih usluga. A i brojne udruge u kulturi svojim programima upotpunjuju kulturnu ponudu  grada i brinu o našoj baštini.

Obnovom kompleksa Novi dvori stvaraju se pretpostavke za daljnji razvoj kulturnog turizma. Trenutno je u rekonstrukciji Vršilnica koja će postati reprezentativan multifunkcionalan prostor koji će se moći koristiti tijekom cijele godine.

 

S ponosom mogu reći da su Gradu Zaprešiću odobrena bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 5 mil. kuna za izradu  projektne dokumentacije za kompleks Novih dvora. Projekt „Novo ruho Novih dvora“ bit će generator razvoja grada Zaprešića. Razvoj  turizma temeljenog na kulturi, povijesnoj i prirodnoj baštini  jedna je od  strateških mjera razvoja grada!

ZAKLJUČAK

Zaprešić je svrstan u hrvatske gradove s visokim indeksom razvijenosti. To je grad u kojem se lijepo živi, koji ima nisku stopu nezaposlenosti, vrlo uređenu komunalnu infrastrukturu, najtransparentniji proračun i rad gradske uprave te najveću otvorenost prema građanima.