Zaprešić

Zaprešić

Foto: zapresic.hr

Grad Zaprešić jedan je od devet gradova koji čine Zagrebačku županiju, a koja je ujedno i jedna od najstarijih hrvatskih županija.

Zemljopisni položaj Zagrebačke županije, što poput prstena obujmljuje Zagreb, iznimno je povoljan. Kao dio zagrebačke makroregije i središnje Hrvatske, smještena je na jugozapadnim rubovima panonskog područja, a nadomak alpskoga, dinarskog i sredozemnog područja. Kako je kroz povijest sve više dolazila do izražaja prednost i važnost položaja Zagreba, tako je rasla i važnost položaja Zagrebačke županije. Danas Zagrebačku županiju čine 34 jedinice lokalne uprave, i to devet gradova i dvadeset i pet općina.

Zaprešićki kraj obuhvaća površinu od 251,8 km2 i područje je danas administrativno podijeljeno na grad Zaprešić, te općine Bistra, Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Pušća, Jakovlje i Luka. Zaprešić se počinje intenzivnije razvijati tek posljednjih tridesetak godina zahvaljujući geoprometnom položaju, odnosno prolazu glavne prometne žile kucavice Zagreba i Hrvatske prema Hrvatskom zagorju, Sloveniji i dalje prema zapadnoj Europi. Te pojačane veze sa Zagrebom i prigradsko turističko-rekreacijsko valoriziranje Marijagoričkog prigorja, zajedno sa kulturno-povijesnim znamenitostima cijeloga kraja utječu na njegov razvoj, suvremeniji gradski i industrijski preobražaj, te na povećanje njegova stanovništva.

Sam grad Zaprešić i njegova neposredna okolica nudi više atraktivnih turističkih sadržaja. Najljepši su i najzanimljiviji, dakako, dvorci (Lužnica www.luznica.com, Januševec, Laduč, Gornja Bistra, Jakovlje), crkve, rezervate životinjskog i biljnog svijeta. Glavna atrakcija su Novi dvori Jelačićevi, jedinstveni spomenik kulturno-povijesne baštine. Jedna od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj prostire se na površini od 20,5 ha, koju čine vršilnica, kuružarnik, spremište plodina- danas Muzej „M. Skurjeni“ (www.muzej-matija-skurjeni.hr), dvorac, kapela Sv. Josipa i obiteljska grobnica.

Južno od središta grada, prema Savi, nalazi se jezero „Zajarki“ sa sportskim ribnjakom (www.saran-zapresic.hr), koji uz rijeku Krapinu čini raj za ribiče, planinarima je dostupan Park prirode „Medvednica“, a skijašima staza na Sljemenu. Zaprešić je i grad sporta te je, uz nogomet, rukomet, košarku, kuglanje, sve veći interes i za konjički sport i preponsko jahanje (www.trajbar.hr), paragliding, letenje zmajevima na motorni pogon, biciklizam, tenis i nezaobilazni golf (Golf klub „Ban Jelačić“).

Grad Zaprešić svoj razvoj vidi u kontinentalnom turizmu, odnosno stvaranju preduvjeta za razvoj visokoškolskih ustanova, čiji bi centar trebao biti kompleks Novih dvora. U tom prostoru se vrlo kvalitetno može spojiti povijesna baština, kulturni sadržaji (izložbeni, scenski i koncertni prostori), obrazovanje (prostori Visoke škole za poslovanje i upravljanje, konkretno škola za restauratore, odnosno kampus budućeg koledža), gastronomijom (ruralno područje Zaprešića omogućava proizvodnju zdrave hrane), te šport i rekreacija (golf igralište, konjički sport povezan s klubom Trajbar team).

Izvor: zapresic.hr